U trendu

Litvanski parlament: RUS akcije u UKR „genocid“ i „terorizam“

VILJNUS – Parlament Litvanije jednoglasno je danas izglasao predlog da se ruske akcije u Ukrajini proglase „genocidom“ i „terorizmom“ i pozvao Međunarodni sud da po uzoru na Nirnberški proces posle Drugog svetskog rata, procesuira osumnjičene za „ratne zločine“.

U predlogu, čiji je pokrovitelj bila premijerka Ingrida Šimonite, navodi se da „ratni zločini“ ruskih snaga u Ukrajini uključuju namerno ubijanje civila, masovna silovanja, prisilno preseljenje ukrajinskih državljana u Rusiju i uništavanje ekonomske infrastrukture i kulturnih objekata, prenosi agencija Rojters.

„Ruska Federacija, čije vojne snage namerno i sistematski biraju civilne ciljeve za bombardovanje, je država koja podržava i sprovodi terorizam“, navodi se u litvanskom parlamentarnom predlogu.

Ovaj potez Litvanije usledio je nakon sličnog jednoglasnog glasanja kanadskih poslanika 27. aprila da se napadi Rusije u Ukrajini nazovu „genocidom“, podseća britanska agencija.

Ranije danas je litvanski parlament, Sejm, proglasio Rusiju za terorističku državu.

Litvanski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju o tome i za nju je glasalo 128 poslanika, piše litvanski portal Delfi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar