U trendu

LMŠ: Utvrditi uticaj non-pejpera na bezbednost Slovenije

LJUBLJANA – Poslanička grupa Liste Marjana Šareca (LMŠ) zatražila je hitno održavanje sednice parlamentarne Komisije za nadzor obaveštajno -bezbednosnih službi (KNOVS), a povodom uloge i aktivnosti Slovenačke obaveštajno-bezbednosne agencije (SOVA) u vezi sa nezvaničnim diplomatskim dokumentom o granicama na Zapadnom Balkanu i njegovom mogućem uticaju na nacionalnu bezbednost zemlje.

U svom obrazloženju LMŠ ističe da „takve akcije mogu predstavljati pretnju miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a samim tim i Sloveniji i njenoj nacionalnoj bezbednosti“, kao i da se sve to dešava samo dva i po meseca pre preuzimanja predsedavanja te zemlje EU Savetom.

„Uloga Slovenije u stvaranju nove mape, koja bi mogla dovesti do (oružanog) sukoba na zapadnom Balkanu, takođe pokreće pitanje kakva je bila uloga i funkcionisanje slovenačke Bezbednosne agencije“, naveli su.

LMŠ stoga predlaže da KNOVS zatraži objašnjenja od direktora agencije, uključujući i uputstva koja je SOVA dobila od kabineta premijera, preneo je slovenački portal 24ur.

Portal podseća da je saržaj dokumenta, za koji se pretpostavlja da je nastao u kabinetu slovenačkog premijera Janeza Janše, poznat.

Objavljeni dokument je potvrdio prethodne medijske napise da se on odnosi na redefinisanju granica na Balkanu, uključujući rasparčavanje Bosne i Hercegovine, ujedinjenje Kosova sa Albanijom i ujedinjenje Republike Srpske i Srbije.

Što se tiče BiH, Sjedinjene Države su naglasile posvećenost poštovanju teritorijalnog integriteta zemlje i odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, podseća ovaj medij.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.