U trendu

Lokalne vlasti u Maliju optužuju Francusku za smrt 6 civila

BAMAKO – Lokalne vlasti na severu Malija optužile su francuske vojnike za smrt šestoro civila tokom vazdušnih napada, ali francuska komanda tvrdi da su udari izvršeni na islamske ekstremiste.

U okviru vojne operacije nazvane Barkan pokrenute protiv islamista u Maliju i u okolnim zemljama Pariz je uputio više od pet hiljada vojnika, a jučerašnji vazdušni udaridoveli su već drugi put do optužbi za pogibiju civila, preneo je Rojters.

U saopštenju francuske komande se navodi da je vazdušnim udarima neutralisana ekstremistička grupa koja je bila bazirana 60-ak kilometara severno od Delimana.

„Naređenje za vazdušne udare izdato je nakon operacija osmatranja, nadzora i identifikacije terorističke grupe“, navodi se u saopštenju francuske komande.

Muhamed Asaleh Ahmad, starešina obližnjeg sela Talataje tvrdi da su žrtve francuskog vazdušnog napada šestorica mlađih muškaraca starosti između 15 i 20 godina.

„Nikada nismo imali primedbe na prethodne vazdušne udare francuske armije, ali ovoga puta dogodila se stoprocentna greška“, izjavio je Ahmad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar