U trendu

Lokalne vlasti u USK nezadovoljne, HR ima vraća sve vveći broj migranata

BIHAĆ – Lokalne vlasti u Unsko-sanskoj županiji u BiH nezadovoljne su jer im Hrvatska vraća sve veći broj migranata i strahuju zbog mogućeg ugrožavanja bezbednosti, pa je županijski premijer Mustafa Ružnić zatražio pomoć od vlasti na nivou države, uključujući i izjašnjavanje da li, kako se navodi, Srbija i Crna Gora poštuju sporazume o ponovnom prihvatanju migranata koji sa njihovih teritorija ulaze u BiH i potom ilegalno prelaze granicu s Hrvatskom.

Mediji u BiH navode, prenosi Hina, da je u protekle dve sedmice iz Hrvatske u BiH vraćeno do 500 ilegalnih migranata, a svi oni smešteni su u prihvatni centar Lipa, dvadesetak kilometara udaljen od Bihaća.

Taj je centar projektovan za smeštaj do 1.500 osoba i sada se ubrzano puni. BiH je obvezu preuzimanja migranata koji su ranije evidentirani kao osobe koje su ušle na teritoriju te države preuzela na osnovu sporazuma s Hrvatskom o readmisiji, a na njegovom poštovanju striktno insistira i Evropska komisija.

Hrvatska je, dodaje se od ulaska u šengenski prostor preuzela odgovornost za čuvanje spoljnih granica Unije, a granična crta s BiH proteže se na više od hiljadu kilometara.

Uz ranije izgrađeni centar u selu Lipa otvorenog tipa u kojei su migranti mogli da ulaze i izlaze kad god to požele, sada je dograđen zatvoreni deo koji je opisan kao pritvorska jedinica namenjena smeštaju osoba za koje se proceni da predstavljaju bezbednosni rizik. Takve su osobe ranije uglavnom smeštane u posebni centar u okolini Sarajeva gde su čekali rešenje o deportaciji.

U Bihaću su posebno nezadovoljni načinom na koji Služba za poslove sa strancima upravlja prihvatnim centrom Lipa jer njihovo delovanje ni na koji način nije pomoglo rešavanju problema ilegalnih migracija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.