U trendu

Lokalne vođe u Avganistanu za pregovore sa talibanima

KABUL – Grupa avganistanskih vođa sprema se za razgovore s talibanima i planira sastanak u roku od nekoliko nedelja kako bi pregovarali o formiranju vlasti u zemlji.

Halid Nur, sin Ate Mohameda Nura, nekada moćnog guvernera severnoavganistanske provincije Balk, rekao je da su u ovoj grupi i lider Uzbeka Abdul Rašid Dostum , kao i drugi koji se protive vlasti talibana.

„Mi smo za zajedničke pregovore, jer problem Avganistana ne može da reši samo jedan od nas“, rekao je Nur za Rojters u intervjuu sa nepoznate lokacije.

On je naglasio i da je važno da se u pregovore uključi cela politička zajednica u zemlji, posebno etnički lideri sa podrškom naroda, a da pretpostavlja da su talibani, koji su u ovom trenutku veoma arogantni jer su vojni pobednici, ipak svesni rizika ako budu vladali na način na koji su to činili ranije.

Nur je naglasio da uprkos posvećenosti pregovorima postoji „ogroman rizik“ da bi razgovori mogli da propadnu, zbog čega se ova grupa već priprema za oružani otpor talibanima.

Ata Nur i Dostum su pobegli iz zemlje kada je severni grad Mazar-e-Šarif bez borbe pao pod kontrolu talibana, a Ahmad Masud, vođa otpora u poslednjoj avganistanskoj provinciji koja nije pala u ruke talibana, prošle nedelje je poručio da im se nikada neće predati, ali da je otvoren za pregovore sa novim rukovodstvom u Avganistanu o zajedničkoj vladi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.