U trendu

Lombardi zabrinut zbog mogućeg povlačenja SAD iz TOS

KOPENHAGEN – Predsedavajući Odbora za politička pitanja i bezbednost Parlamentarne skupštine OEBS Filipo Lombardi saopštio je da sa određenom zabrinutošću prati vesti o mogućem povlačenju SAD iz Ugovora o otvorenom nebu (TOS).

Dugo godina ovaj ugovor je pružao okvir za veću otvorenost i transparentnost u vojnim aktivnostima i značajno poboljšao bezbednost konkretnim merama za izgradnju poverenja i saradnjom, naveo je on.

Sporazum nije samo jedno od postignuća OEBS, već je i jedno od najznačajnijih dostignuća ere posle Hladnog rata i pruža snažnu osnovu za transparentnost, odgovornost i saradnju u vojnim poslovima, istakao je Lombardi, navedeno je u saopštenju OEBS.

U ovim vremenima pojačanih tenzija između Istoka i Zapada potrebno nam je jacacnje poverenja i bezbednost, a ne manje od toga, naveo je Lombardi i dodao da snažno poziva Sjedinjene Američke Države da ostanu strana u sporazumu i da preispitaju bilo kakve prigovore koje imaju putem utvrđenih diplomatskih kanala, uključujući Savetodavnu komisiju za Otvoreno nebo pri OEBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.