London: Džonson pred Partigejt komisijom posle 20. marta

LONDON – Komisija donjeg doma britanskog parlamenta koja istražuje aferu Partigejt saopštila je danas da dokazi ukazuju da su kršenja antikovid pravila bila „jasna“ tadašnjem premijeru Borisu Džonsonu.

Ovo saopštenje došlo je nakon što je objavljeno da će od 20. marta predočiti dokaze pred komitetom povodom istrage da li je lagao parlament, preneo je „Independent“.

„Dokazi čvrsto ukazuju da su kršenja antikovid pravila bila očigledna gospodinu Džonsonu u vreme kada je prisustvovao okupljanjima (u vladinim objektima)“, navela je Komisija.

U izveštaju se takođe navodi da postoje dokazi da „oni koji su savetovali Džonsona šta da kaže novinarima i parlamentu, i sami su se mučili da utvrde da su neki skupovi bili u skladu sa pravilima“.

„Direktor komunikacija u Dauning stritu naveo je u poruci na aplikaciji Vacap 25. januara 2022. godine zvaničniku iz sedišta vlade u vezi sa skupovima od 19. juna 2020. godine da nije čuo ni za kakva objašnjenja o tome kako okupljanja mogu biti u skladu s pravilima“, istakla je Komisija.

Džonson je rekao da istraga o tome da li je lagao poslanike negirajući Partigejt pokazuje da „nije iskazao nikakvo nepoštovanje prena parlamentu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.