U trendu

London i Berlin protiv formiranja nove vlade u Crnoj Gori

PODGORICA – Vlade Velike Britanije i Nemačke protive se formiranju nove vlade u Crnoj Gori, a prevazilaženje „trenutnog političkog ćorsokaka“ vide u izboru nedostajućih sudija Ustavnog suda i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, dok bi sve drugo, smatraju, imalo štetnu poruku.

To su u zajedničkom saopštenju poručili danas izaslanici Ujedinjeog Krajevstva za Zapadni Balkan Lord Stjuart Pič i specijalni predstavnik nemačke savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Saracin.

Kažu da su u Podgoricu došli da prenesu važnu poruku britanske i nemačke vlade i istakli da je u ovim geopolitičkim i ekonomski izazovnim vremenima, Crnoj Gori, potrebne funkcionalna vlada i jake institucije.

“Smatramo da je Skupština odgovorna za hitno obnavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda izborom nedostajućih sudija, ne samo u meri potrebnoj da bi se postigao kvorum, već i da bi se obezbedilo efikasno odlučivanje”, navodi se u saopštenju.

Ovo će, kako su naveli, zahtevati proces potpunih i transparentnih konsultacija, i fokus na stavljanje nacionalnog interesa iznad partijske politike.

“Takođe verujemo da bi najbolje sredstvo da se prevaziđe trenutni politički ćorsokak i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke njenog naroda bili parlamentarni izbori, koje bi trebalo održati što je pre moguće, a nakon što Ustavni sud ponovo počne sa radom”, kazali su Pič i Saracin.

Upozoravaju da je Venecijanska komisija izrazila jasno mišljenje o izmenama Zakona o predsedniku i ustavnih ovlašćenja šefa države, uz preporuku da se on ne usvaja.

“Uzimajući u obzir da Vlada Crne Gore pristupanje EU i implementaciju vladavine prava smatra pitanjem visokog prioriteta, veoma je zabrinjavajuće što je zakon usvojen bez dužnog razmatranja tog saveta”, navode predstavnici Njemačke i Britanije i dodaju:

“Snažno preporučujemo donosiocima političkih odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savetovala da se ne primjejuje.”

Odluke donete u Skupštini 12. decembra, kako navode, dodatno su pogoršale krizu.

“Ovo je veoma zabrinjavajuće i štetno za Crnu Goru i za njene građane”, poručuju Pič i Saracin.

Pozivaju sve zainteresovane da ostave po strani partijsku politiku i lični interes i da se uključe u smislen dijalog, po potrebi u četiri oka kako bi se, navode, pronašao neophodan kompromis i prevazišla politička kriza i polarizacija u društvu koja je paralisala zemlju poslednjih meseci.

„Građani Crne Gore i dalje velikom većinom podržavaju pristupanje svoje zemlje EU i zaslužuju vladu koja deluje u njihovim interesima, ispunjava njihova očekivanja i fokusira se na neophodnu politiku i korake za reformu“, zaključili su Pič i Saracin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.