U trendu

London: Netanijahu dočekan povicima i zvižducima zbog reforme pravosuđa

LONDON – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je danas u poseti Londonu, dočekan je ispred Dauning strita 10 povicima i zvižducima demonstranata nezadovoljnih najavljenom reformom pravosuđa u Izraelu.

Netanijahu se rukovao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom na stepenicama Dauning strita dok je na stotine demonstranata koji su se nalazili u blizini nosilo izraelske zastave i vikalo „Netanjahu idi u zatvor, ti ne možeš da govoriš u ime Izraela“, preneo je Rojters.

Scene u Londonu su repriza scena iz Berlina, koje su se dogodile ranije ovog meseca, kada su se stotine demonstranata okupile kod Brandenburške kapije da
bi protestovali protiv reforme pravosuđa u Izraelu.

Netanijahu se suočio sa masovnim protestima jer njegova koalicija želi da usvoji pravosudne reforme koje bi vladi dale moć u izboru sudija i ograničile ovlašćenja Vrhovnog suda da poništi zakone.

Televizijski izveštači su očekivali da će moći da snime početak sastanka između Sunaka i Netanijahua, ali je to otkazano.

Demonstranti ispred Dauning strita, okruženi britanskom policijom i metalnim barikadama, mahali su izraelskim zastavama i držali transparente na kojima je pisalo „Ne možete uživati u vikendu u Londonu kada rušite demokratiju!“.

Britanski Jevreji i Izraelci učestvovali su u nekoliko velikih demonstracija u Londonu poslednjih nedelja.

Netanijiahu bi trebalo da se sastane sa britanskom ministarkom unutrašnjih poslova Suelom Brejverman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar