U trendu

London: Novi britanski izaslanik će raditi na dijalogu BG-PR

LONDON – Glavni maršal ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, ser Stjuart Pič, postavljen je za specijalnog izaslanika te zemlje za Zapadni Balkan, a jedan od ciljeva će mu biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Ser Stjuart će u ime Londona raditi sa liderima Zapadnog Balkana, sa ostalima iz regiona i našim saveznicima u SAD i EU, da podržimo i ojačamo regionalnu stabilnost. Kada je reč o Srbiji i Kosovu, on će raditi sa našim partnerima uz pomoć EU na dijalogu“, navodi se na sajtu.

Britanci su se osvrnuli i na reči visokog predstavnika Kristijana Šmita da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u periodu posle rata i da tamo postoji mogućnost daljih podela i konflikata.

„Zajedno sa međunarodnim partnerima, Britanija radi da reši svaku pretnju stabiilnosti koja nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, koji je 26 godina stub napretka u BiH. Britanija takođe pomaže da se reše ostali regionalni izazovi, uključujući i podršku u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbe protiv organizovanog kriminala. Britanija će igrati važnu ulogu, sarađivati tesno sa vladama u regionu i međunarodnim partnerima. Pič će promovisati jačanje demokratskih institucija i otvorenih društva, i radiće na pitanjima kao što su ratni zlocini i nestale osobe“, kaže se u tekstu.

Premijer Boris DŽonson je postavio specijalnog izaslanika kao deo britanske aktuelne posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, dodaje se na sajtu.

„Zapadni Balkan prolazi kroz najveću pretnju za stabilnost i bezbednost u tom regionu posle dve decenije. Naša je odgovornost da uradimo sve što možemo da sačuvamo dobrobiti koje smo postigli kroz mir i dijalog. Ne možemo dozvoliti povratak nasilja i podela iz prošlosti. Veliko iskustvo ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se očuva mir i promoviše evro-atlantska integracija u tom regionu“, poručio je DŽonson.

Stjuart Pič će preuzeti ulogu izaslanika nakon što je napustio mesto predsednika vojnog odbora NATO ranije ove godine, na kojem je bio od 2018. godine.

Ranije je bio načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.