U trendu

Lopez Obrador: Više Fentanila stiže u SAD i Kanadu nego u Meksiko

MEKSIKO SITI – Veće količine sintetičkog opijata fentanila direktno ulaze u Sjedinjene Države i Kanadu nego u Meksiko, rekao je danas predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, komentarišući kritike SAD na račun napora Meksika da suzbije trgovinu tom drogom.

Kako navodi Rojters, fentanil je opijum i snažan lek protiv bolova kojeg vlasti SAD navode kao glavnog uzročnika porasta predoziranja drogom u SAD, a pojedini republikanski poslanici pozvali su Vašington da odobri upotrebu vojne sile u Meksiku kako bi se suzbile narko-bande u toj zemlji.

Šef američke kancelarije za borbu protiv droge (DEA) En Milgrem je prošlog meseca naveo da su za „ogromnu količinu fentanila koji stigne u SAD“ odgovorni meksički narko-karteli Sinaola i rivalski Halisko, dok je predsednik Meksika Lopez Obrador to negirao.

„Tvrdim da više fentanila direktno stiže u Sjedinjene Države i Kanadu nego u Meksiko. U SAD imaju sve boje i ukuse“, rekao je on, komentarišući sugestije Republikanaca da se u Meksiku pojavljuju samo tablete plavog fentanila.

Lopez Obrador je takođe naveo da u Meksiku ipak ima proizvodnje fentanila, nakon ranijih navoda vlade te zemlje da „nema evidencije“ o proizvodnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar