U trendu

Lov na monstruma iz Strazbura: U zatvorima je naučio da mrzi i živeo je da ubija

Bezbednosne mere u Francuskoj podignute su na najviši nivo. Kontrole na granici sa Nemačkom su pojačane. Elitne jedinice praćene helikopterima traže teroristu, uz stotine vojnika i policajaca koji učestvuju u lovu na Šerifa Šekata (29).

Reč je o mladiću alžirskih korena rođenom u Strazburu. On je u terorističkom napadu na božićnom sajmu u tom francuskom gradu ubio troje i ranio najmanje 13 ljudi. Ranjen je u obračunu s policijom nakon što je zapucao na postioce sajma.

– Šekat je ranjen u ruku, ali je pobegao u ukradenom taksiju – rekao je tužilac Remi Heic.

Policija je uhapsila četvoro napadačevih rođaka. Tužilac je rekao da je 29-godišnjak dosad osuđivan 27 puta za razne prekršaje i kaznena dela koje je počinio u Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Pre sedam godina bio je osuđen na šest meseci zatvora zbog toga što je razbijenom staklenom bocom napao tinejdžera. Lokalne novine navode da je napadač iste godine bio osuđen na dve godine zbog oružanog napada.

U Nemačkoj je robijao zbog pljačke stomatološke ordinacije i apoteke pa je deportovan u Francusku nakon što je odležao kaznu.

– Tokom tog razdoblja provedenog u zatvoru primetili smo radikalizaciju u njegovim verskim običajima. Ali, nikada nije bilo znakova da priprema napad – rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Laurent Nunez.

Šekat je pre napada bio pod prismotrom vlasti i nalazio se na takozvanoj listi „Fiše S“ – a reč je o listi na kojoj se nalaze imena onih koje bi trebalo nadzirati zbog povezanosti s terorizmom i radikalizmom.

Na toj listi nalazi se 26.000 ljudi, od čega se za desetak hiljada sumnja da su radikalizirani.

Postoje sumnje da je Šekat pobegao u Nemačku. Na poternici koju je objavila policija, Šekat opisuje kao 29-godišnjak, visok 180 centimetara, normalne telesne građe, kraće kose, tamnije puti i s vidljivom mrljom na čelu.

Policija naglašava i da je on izuzetno opasan, kao i da ga traži više od 700 pripadnika francuskih snaga sigurnosti.

Podseća se i da je policija bila spremna da ga uhapsi u utorak, zbog ubistva iz prošle godine, odnosno istog dana kada je Šekat izvršio napad.

U međuvremenu, francuski mediji objavljuju vesti o žrtvama. Jedan od poginulih je 52-godišnji bivši radnik Kredi Agrikol banke, koji je svratio na piće u jedan restoran u središtu grada sa suprugom i sinom.

Druga žrtva je 45-godišnji tajlandski turista, koji je ubijen hicima u glavu dok je sa suprugom hodao prema Božićnom sajmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.