U trendu

LSV: Zahtev za uklanjanje Hortijeve biste iz parlamenta Mađa

NOVI SAD – Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na čelu sa predsednikom Izvršnog odbora LSV Sašom Šućurovićem, predala je danas zahtev ambasadoru Mađarske u Beogradu Atili Pinteru, kojim traži uklanjanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju, nedavno otkrivene u zgradi mađarskog Parlamenta.

Istim zahtevom, LSV traži da se u mađarskom Parlamentu otkrije bista dr Palu Telekiju, nekadašnjem premijeru Mađarske, koji je zbog učešća Mađarske u agresiji Trojnog pakta na Jugoslaviju 1941. godine izvršio samoubistvo, navodi LSV u saopštenju.

LSV je o tome obavestila i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

„LSV zahteva da bista ratnom zločincu Hortiju, čiji je okupatorski režim u Drugom svetskom ratu u januaru 1942. godine sproveo zloglasnu Raciju u kojoj je na zverski način pobijeno i pod led Dunava bačeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih građana Vojvodine, bude pod hitno uklonjena iz Parlamenta Mađarske u Budimpešti“, naveo je LSV u pismu mađarskom ambasadoru.

Uz podsećanje da je Horti u Jugoslaviji bio označen kao ratni zločinac, LSV ukazuje da „postavljanje biste ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske narušava dobrosusedske odnose između dve zemlje i budi uspomene na najstrašnije zločine koji su ikada počinjeni u Vojvodini“.

„Takođe, taj čin narušava skladne međunacionalne odnose u našoj multikulturalnoj pokrajini Vojvodini“, zaključuje LSV.

LSV je predložio da, po uklanjanju Hortijeve biste, u Parlament Mađarske bude postavljena bista nekadašnjeg predsednika Vlade Mađarske Telekija, koji je izvršio samoubistvo u znak protesta zbog aktivne podrške Mađarske nacističkoj invaziji na Jugoslaviju.

„Tom prilikom, Teleki je, između ostalog, napisao: „Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka (…) Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova!..“, podseća LSV.

U pismu predsednici Vlade Srbije, LSV je od Brnabićeve zatražio da podrži njihovu inicijativu i uputi dopise Parlamentu, Vladi i predsednici Mađarske, kako bi ona bila sprovedena u delo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.