U trendu

Lukašenko: Belorusija može da opstane bez EU

MINSK – Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko poručio je danas da mu nije ni na kraj pameti da vodi osvetljubivu politiku prema Briselu zbog sankcija, ali i da njegova zemlja može da opstane bez tržišta Evropske unije.

„Možete li da dokažete tvrdnju da sam se odlučio za osvetu Evropskoj uniji? Da li me smatrate ludakom? Moja zemlja je u centralnoj Evropi i mala je. Samo 210.000 kvadratnih kilometara, ništa slično Sjedinjenim Američkim Državama. Može li 10 miliona ljudi da diktira uslove za pola milijarde, koliko živi u Evropskoj uniji? „, izjavio je Lukašenko za CNN.

On je naglasio da je samo slabim ljudima stalo do osvete i da sebe ne smatra takvim čovekom, a da ne veruje da je potrebno sprovoditi osvetoljubivu politiku prema Uniji.

Dodao je i da je Belorusija preživela bez EU i da će moći da opstane i u narednim godinama, usmeravajući svoj izvoz na tržista Rusije i Kine, ali drugih zemalja sa kojima ima prijateljske odnose.

„Izvozimo oko 40 odsto naše proizvodnje. I samo Rusija može sve to da primi. Ali imamo i Kinu sa 1,5 milijardi, našeg prijatelja, i prodaćemo nešto tamo. Prodaćemo Turskoj, Iranu, Pakistanu i Indiji, imamo normalne odnose sa njima. Pokazali smo da možemo bez EU i SAD i nastavićemo tako “, naglasio je beloruski predsednik.

Lukašenko je danas izjavio i da bi se Belorusija, u slučaju eventulanog oružanog napada, otvorila u jedinstvenu vojnu bazu sa Rusijom, kako bi izdržala agresiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.