U trendu

Lukašenko: „Očekujemo odgovor EU da li preuzima izbeglice“

MOSKVA – Belorusija čeka odgovor od Evropske unije da li će blok prihvatiti 2.000 izbeglica zarobljenih na beloruskoj teritoriji duž granice s Poljskom, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju Belta on je najavio da će Belorusija zahtevati da Nemačka primi izbeglice, ali je potvrdio da se EU i dalje ne oglašava niti stupa u kontakt sa zvaničnim Miskom po tom pitanju, prenosi Rojters.

Lukašenko je upozorio da bi Poljska trebalo da razmotri posledice pretnje da će zatvariti granični železnički prelaz, rekavši da bi železnički saobraćaj u takvom scenariju mogao da bude preusmeren na zonu sukoba u istočnoj Ukrajini.

On je istakao da Belorusija ne želi da se konfrontira sa Poljskom, ali je ponovio da Minsk očekuje odgovor EU o prijemu 2.000 izbeglica koje se nalaze u Belorusiji, preneo je Rojters.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki upozorio je juče da bi izbeglička kriza sa Belorusijom mogla biti „uvertira za nešto mnogo gore“, jer beloruske pogranične snage i dalje usmeravaju migrante prema granici s Poljskom.

Prvi let za repatrijaciju izbeglica iz Belorusije u Irak organizovan je prošle nedelje, a u međuvremenu je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio da će krajem ovog meseca biti organizovan i drugi takav let.

Evropska unija optužuje Belorusiju da je dovezla hiljade ljudi sa Bliskog istoka i usmeravala ih da pređu u zemlje članice EU i NATO preko Poljske, Litvanije i Letonije, kao odgovor na evropske sankcije.

Međutim, Minsk negira da je kriza namerno izazvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.