U trendu

Lula da Silva izrazio solidarnost s levičarskim vladama, Trampu poručio da gleda svoja posla

Nekadašnji predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva, u obraćanju javnosti dan nakon izlaska iz zatvora, izrazio je solidarnost s levičarskim vladama u regionu, a predsedniku SAD Donaldu Trampu poručio da gleda svoja posla.

Lula je u petak dobio brojne poruke podrške sadašnjih i bivših latinoameričkih levičarskih lidera.

Bivši brazilski predsednik, zatvoren od aprila prošle godine i oslobodjen nakon odluke Vrhovnog suda, govorio je pred više stotina članova sindikata radnika u metalurgiji u Sao Bernardu del Kampo.

Najveći deo govora Lula je posveto trenutnom brazilskom predsedniku, ekstremnom desničaru Žairu Bolsonaru, ali je nekoliko minuta odvojio da izloži svoje vidjenje situacije u Latinskoj Americi.

„Evo Morales je izabran (u Boliviji), ali desnica, kao i ovde, nije želela da prihvati rezultat. Treba da budemo solidarni s Bolivijom, treba da budemo solidarni s narodom Čilea, treba da budemo solidarni s narodom Argentine. Treba da zatražimo od boga da drug Danijel (Martines) pobedi na izborima u Urugvaju da se tamo ne bi posadio neoliberalizam. Treba da budemo solidarni s narodom Venecuele“, rekao je nekadašnji lider.

Lula je dodao da je „normalno imati kritičare (…) ali narod neke zemlje treba da rešava njene probleme“.

Praćen ovacijama, Lula je iskoristio priliku da kritikuje i Donalda Trampa, s kojim Bolsonaro deli mnoge političke i ideološke stavove.

„Neka Tramp rešava probleme SAD i ne smeta Latinoamerikancima, niko ga nije izabrao za svetskog vodiča“, rekao je on.

Lula je postao poznat kao sindikalni lider upravo u Sao Bernardu, a tu se i predao policiji 7. aprila 2018. kako bi počeo služenje kazne za korupciju. Nekadašnji šef države tvrdi da nije kriv i da je proces protiv njega bio politički i montiran.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar