U trendu

Lula nastavio priznavanje urođeničkih teritorija u Amazoniji nakon prekida za vreme Bolsonara

Predsednik Brazila Injacio Lula da Silva odobrio je danas zvanično priznanje gotovo 1.300 kvadratnih kilometara urođeničke zemlje, čime je ispunio predizborno obećanje i zaštitio delove amazonske prašume od komercijalne eksploatacije.

Lula je priznao šest starosedelačkih oblasti, a dve najveće su u Amazonu, najvećoj tropskoj šumi na svetu i važnim činiocem upijanja ugljendioksida koji ublažava klimatske promene.

Ova zemlja ostaje pod jurisdikcijom federalne vlade, ali Lulinim priznanjem se starosedelačkim plemenima garantuje pravo na njeno korišćenje u tradicionalnom stilu.

Rudarstvo na tim područjima je zabranjeno, dok je za komercijalnu poljoprivredu i seču šume potrebna posebna dozvola.

Posebno je zabranjeno ljudima koji nisu starosedelačkog porekla da se na ovim područjima upuštaju u bilo kakve ekonomske aktivnosti.

Lulina odluka pozdravljena je u Pokretu starosedelaca, ali bilo je i gunđanja zbog ograničenosti njenog opsega. U januaru je, naime, obećano da će biti formirano 14 novih starosedelačkih teritorija za kratko vreme.

Najveća nova oblast se nalazi u državi Amazona. Unejusi teritorija, koja pripada narodu Nadob, proširena je za oko 37 odsto, i nalazi se u zabačenoj oblasti. Od glavnog sela do najbližeg grada mora se putovati četiri dana motornim čemcem male snage, što je najčešće prevozno sredstvo u toj oblasti.

Demarkacija starosedelačkih oblasti bila je zaustavljena 2018. godine, kada je desničarski predsednik države Žair Bolsonaro ispunio obećanje poljoprivrednom sektoru koji se protivi tim demarkacijama.

Studije su pokazale da su delovi amazonske prašume pod kontrolom starosedelaca najbolje zaštićene u brazilskom delu Amazonije, ali je između 2019. i 2021. godine, za vreme Žaira Bolsonara, krčenje šuma poraslo za 195 odsto u poređenju sa prethodne četiri godine, pokazuje najnovija studija objavljena u žurnalu Nejčr (Nature).

Ova razaranja uglavnom su počinili ljudi koji nisu urođeničkog porekla – otimači zemlje, ilegalni rudari itd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.