U trendu

Si-En-En objavio dokaze: Krv jemenske dece na američkim rukama

VAŠINGTON – Si-En-En je objavio ekskluzivni izveštaj o šrapnelima pronađenim u Jemenu koji, kako navodi, povezuju američke bombe sa ubijanjem civila u krvavom građanskom ratu u toj zemlji.

U tekstu pod naslovom „Made in America“, američka televizija obelodanila je najnovije dokaze mesec dana nakon što je objavila rezultate svoje istrage, prema kojima su ostaci bombe proizvedene u SAD pronađene na mestu na kojem je u vazdušnom napadu na autobus u jemenskoj Sadi, 9. avgusta, ubijeno na desetine učenika.

Ovog puta, nezavisna grupa sa sedištem u Jemenu koja se zalaže za ljudska prava, Mvatana, omogućila je američkoj televiziji ekskluzivni pristup dokumentima o pronađenim delovima američkih bombi, u nizu incidenata od 2015, kada je počeo građanski rat u Jemenu.

U svakom od tih slučajeva, civili su ili ubijeni ili su dovedeni u opasnost, napominje se u izveštaju koji je danas objavljen na sajtu Si-En-Ena.

Istraživači jemenskog udruženja fotografisali su na terenu dokaze bombardovanja, a udruženje se potom konsultovalo s ekspertima za oružje kako bi identifikovali bombe pomoću serijskih brojeva na pronađenim ostacima. Si-En-En je i sam analizirao fotografije, s nezavisnim ekspertom za oružje.

Direktorka grupe Mvatana, Radija al-Mutavakel, rekla je ovoj televiziji da SAD snose „pravnu i moralnu odgovornost za prodaju oružja koaliciji na čelu sa Saudijcima“ što, kaže, pogoršava sukob u Jemenu.

„Više puta i u više incidenata, ostaci američkog oružja pronađeni su na mestima vazdušnih udara u kojima su ubijeni civili. Jemenski civili svakodnevno umiru zbog ovog rata, a vi (Amerika) raspirujete ovaj rat, i zato prestanite da to činite. Sramota je da finansijski interesi budu vredniji od krvi nedužnih ljudi“, rekla je ona za Si-En-En.

Rebeka Rebarih, portparolka Pentagona rekla je američkoj televiziji da „konačne odluke o sprovođenju operacija donose članice koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, a ne SAD“ i pozvala sve strane da „preduzmu sve izvodljive mere opreza kako bi se izbegla šteta po civile“.

Prema njenim rečima, SAD „sve verodostojne navode o civilnim žrtvama shvataju ozbiljno“.

Portparol koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, Turki al-Maliki, rekao je Si-En-Enu da će koalicije sprovesti istragu o stradanjima civila.

I on je istakao da „koalicija sve navode o incidentima veoma ozbiljnio shvata“ i da se „operacije napada izvode propisno, dakle u skladu s najvišim međunarodnim standardima“.

U vazdušnom napadu na školski autobus, u kojem je ubijeno 40 dece, prošlog meseca korišćena je laserski navođena bomba MK-82 proizvođača „Lokhid Martin“ koju su SAD prodale Saudijskoj Arabiji – slična onoj koja je bačena na učesnike sahrane u oktobru 2016. kada je ubijeno 155 ljudi, a ranjene stotine.

Saudijska Arabija tada je pravdala napad na civile „netačnim informacijama“, dok je nedavni napad na školski autobus proglasila legitimnim napadom na vojni cilj kao odgovor na raketiranje Saudijske Arabije koje su sproveli Huti, da bi naknadno priznala „grešku“ i obećala da će kazniti odgovorne.

U jemenskom građanskom ratu se jemenska vlada, uz vazdušnu podršku koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, bori protiv Huta, pobunjenika koje potpomaže Iran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar