U trendu

Madjari proevropljani demonstrirali protiv ruskog uticaja

Hiljade Madjara prošetalo je ulicama Budimpešte danas da izraze podršku Evropskoj uniji i protivljenje politici premijera Viktora Orbana, koja po njihovom mišljenju, suviše vezuje zemlju sa Rusijom.

Oko 5.000 demonstranata, prema proceni lokalnih medija, nosilo je evropske zastave i uzvikivalo slogan „Evropa ne Moskva“ dok su prolazili ispred ruske ambasade u centru Budimpešte.

Protest je organizovan pod nazivom „Mi pripadamo Evropi“.

Orbanovi protivnici optužuju premijera da se suviše približio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je dva puta posetio Budimpeštu u toku poslednje tri godine.

Orban je takodje 2014. potpisao sporni zajam sa Putinom za finansiranje proširenja jedine madjarske nuklearne centrale. Madjarski premijer te godine naveo Rusiju kao model pokazujući, po mišljenju njegovih kritičara, sklonost ka neliberalnoj državi umesto ka liberalnoj demokratiji.

Prema navodima grupa za odbranu ljudskih prava Orban je kopirao neke Putinove metode napadima na nezavisne institucije, na nevladine organizacije i na slobodu medija.

„U Madjarskoj se uspostavlja sistem zasnovan na strahu sledeći ruski model“, rekli su organizatori današnjeg skupa. Oni su članovi Momentuma, stranke koju su osnovali mladi aktivisti posle kampanje sakupljanja potpisa kada je Orban nateran da odustane od kandidature Budimpešte za Olimpijadu 2024. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.