U trendu

Mađarska: Broj zaraženih i umrlih najviši u novom talasu

BUDIMPEŠTA – Broj smrtnih slučajeva od kovid-19 u Mađarskoj, kao i broj novozaraženih porastao je tokom vikenda na najviši nivo od početka četvrtog talasa pandemije, pokazuju vladini podaci koji su danas objavljeni.

Zdravstvene vlasti su registrovale 1.492 novozaražena i 31 smrtni slučaj tokom prethodna tri dana, čime je ukupan broj zaraženih od kovid-19 porastao na 824.876, a broj preminulih na 30.230, preneo je Rojters.

Iako su najnovije brojke još uvek manje nego tokom prethodnih talasa pandemije, oni ukazuju na trend pogoršavanja situacije.

Mađarska je koristeći milione doza ruskog Sputnjika V i kineskog Sinofarama, kao i zapadnih vakcina u pocetku bila jedna od najuspešnijih zemalja u Evropskoj uniji kada je reč o vakcinaciji.

Međutim, kada je nivo vakcinacije dostigao oko polovinu populacije, tempo je naglo usporen uprkos molbama vlade premijera Viktora Orbana da se građani vakcinišu.

Prema najnovijim podacima, 5,66 miliona, od oko 10 miliona stanovnika Mađarske, u potpunosti je vakcinisano, a 804.000 ljudi je primilo i treću dozu vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.