U trendu

Mađarska donira 6.000 vakcina za makedonske carinike

SKOPLJE – Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, posle razgovora sa makedonski šefom diplomatije Bujarom Osmanijem, danas je potvrdio da će Mađarska donirati 6.000 vakcina AstraZeneka Severnoj Makedoniji za vakcinaciju 3.000 carinika.

Zahvaljujući svojoj politici nabavki vakcina i od zapadnih proizvođača, ali i sa istoka, Mađarska je u prilici da pomogne i drugim zemljama, čime će se osnažiti i epidemiološka bezbednost Mađarske, izjavio je Sijarto na konferenciji za novinare, prenosi MTI.

S obzirom da se Severna Makedonija nalazi na balkanskoj izbegličkoj ruti, primorana je da se istovremeno suočava i sa izazovima pandemije, i sa stalnim pritiskom izbeglica na svojim granicama i, ukoliko pogranična služba ne bi bila efikasna, pritisak bi se preneo na spoljne granice EU, ukazao je Sijarto i zahvalio se makedonskim carinicima.

On je najavio i da će Mađarska nastaviti da šalje 30 svojih carinika koji će pojačati kontrole na južnim granicama Severne Makedonije.

Osmani je podsetio da je Mađarska prošle godine prva poslala pomoć Severnoj Makedoniji suočenoj sa nestašicom zaštitnih maski, a ove godine je među prvima poslala vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.