U trendu

Mađarska jedina u EU ne prihvata obuku ukrajinskih vojnika

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada nije prihvatila predlog EU o uspostavljanju misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU pošto bi to dovelo do opasnosti od eskalacije rata u Ukrajini, izjavio je danas u Luksemburgu šef mađarske vlade Peter Sijarto.

Sijarto je rekao da, u skladu sa zakonom, nije učestvovao u glasanju na današnjem ministarskom sastanku u Luksemburgu i da je bio jedini predstavnik zemlje članice EU koji je to učinio, prenosi MTI.

Ministri spoljnih poslova EU su u Luksemburgu odobrili početak misije EUMAM Ukrajina za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

Sijarto je napomenuo da njegovo odsustvo tokom glasanja nije sprečilo ministre spoljnih poslova Unije da usvoje predlog, ali da Mađarska ne želi da doprinese u finansiranju te operacije.

„Sve što vodi ka eskalaciji nije nešto za šta mislimo da je dobra ideja“, rekao je Sijarto i ocenio da time Centralna Evropa rizikuje da bude uvedena u sukob.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.