U trendu

Mađarska se pridružila Poljskoj u zabrani uvoza žita iz Ukrajine

 Mađarska se pridružila Poljskoj u zabrani uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz susedne Ukrajine da bi zaštitila sopstvene poljoprivrednike.
Ukrajinske žitarice namenjene stranim zemljama prelaze preko Evropske unije od kada je tradicionalna izvozna ruta preko Crnog mora blokirana zbog ruske invazije.

Međutim, zbog logističkih problema zalihe žitarica gomilaju se u Poljskoj zbog čega se obara lokalna cena, što je dovelo de protesta poljoprivrednika i ostavke poljskog ministra poljoprvrede.

Poljske vlasti odlučile su da zabrane uvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz susedne Ukrajine kako bi zaštitile svoje poljoprivrednike, izjavio je juče lider vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski.

On je rekao da bi bez zabrane uvoza žitarica došlo do ozbiljne krize poljoprivrednog sektora u Poljskoj, ali i najavio da će Poljska nasataviti čvrsto da podržava Ukrajinu.

Ukrajinski ministar za poljoprivrednu politiku rekao je da žali zbog odluke svog poljskog kolege.

Mađarski ministar poljoprivrede u poruci preko Fejsbuka rekao je da je njegova zemlja zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Poljska i Mađarska navele su da njihove zabrane važe do 30. juna.

Sa poljske strane zabrane uvoza odnose se na žitarice, šećer, meso, voće i povrće, mleko, jaja i druge prehrambene proizvode.

U Mađarskoj zabrana se odnosi na žitarice, uljarice i još neke poljoprivredne proizvode, navelo je u saopštenju mađarsko ministarstvo poljoprivrede, prenela je novinska agencija MTI.

Ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede juče je izrazilo žaljenje zbog odluke poljskih vlasti.

„Poljski poljoprivrednici se nalaze u teškoj situaciji, ali želimo da istaknemo da su ukrajinski poljoprivrednici suočeni sa najtežom situacijom“ zbog rata, navelo je ukrajinsko ministarstvo i predložilo da dve zemlje narednih dana pronađu rešenje.

Prošlog meseca Poljska i još četiri centralnoevropske zemlje zatražile su pomoć Evropske unije za nalaženje rešenja za problem izazvan niskim cenama ukrajinskih proizvoda.

U svom saopštenju Budimpešta je istakla da vlada očekuje trajno rešenje i usvajanje mera EU, navodeći da je potrebno da se brane interesi mađarske poljoprivredne zajednice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar