U trendu

Mađarski parlament naredne srede o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO

BUDIMPEŠTA – Mađarski parlament će sledeće srede započeti raspravu o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO, navodi se u dnevnom redu sednice parlamenta objavljenom sinoć, preneo je Rojters.

Finska i Švedska zatražile su članstvo u NATO prošle godine nakon početka sukoba u Ukrajini, i zajednički izjavile da žele da „ruku pod ruku“ dobiju članstvo.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je ranije u sredu, tokom susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao da je potrebno da Švedska i Finska preduzmu konkretnije poteze da bi Turska odobrila njihov zahtev za prijem u NATO.

On je naveo da sve članice Alijanse moraju da ubede, posebno Švedsku, da preduzme više akcija i odgovori na zahteve Ankare.

Švedska i Finska podnele su zahteve za članstvo u NATO-u u maju prošle godine, do sada su njihove zahteve ratifikovali parlamenti 28 članica Alijanse, a to još treba da učine Turska i Mađarska.

Turska uslovljava svoje odobrenje izručivanjem Ankari predstavnika kurdksih organizacija koje Turska smatra terorističkim.

Turska je saopštila da je moguće da odobri zahtev Finske, a za sada ne i Švedske, zbog toga što su se odnosi Anakare i Stokholma dodatno zaoštrili nakon protesta u Švedskoj u januaru na kojima je spaljena islamska sveta knjiga Kuran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar