Madrid i London postigli preliminarni dogovor za Gibraltar

MADRID – Španija i Velika Britanija postigle su danas preliminarni dogovor da drže otvorenu granicu Gibraltara, samo nekoliko sati pre potpunog izlaska Britanije iz Evropske unije.

Dogovorom je postignuto da Gibraltar, britanska prekomorska teritorija koja se nalazi na južnom vrhu Španije, ostane deo sporazuma sa Evropskom unijom, poput šengenskog prostora, saopštila je španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja.

Bez današnjeg dogovora desetine hiljada Španaca i stanovnika Gibraltara koji svakodnevno prelaze granicu bili bi prisiljeni da prolaze kroz provere i pasošku kontrolu, rekla je španska ministarka.

Svi detalji sporazuma o ovoj teritoriji biće razrađeni između Španije i Britanije tokom šestomesečnog perioda tranzicije , naglasila je ona novinarima, prenosi Rojters.

Gibraltar nije bio deo “last-minute“ sporazuma o britanskim odnosima sa Unijom nakon Bregzita koji je postignut između Britanije i EU prošle nedelje.
Španija polaže pravo na suverenitet nad lukom na vratima Mediterana koju je 1713. godine ustupila Britaniji nakon rata, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.