Madrid progla[en yonom katastrofe nakon Filomene

MADRID – Španska vlada proglasila je danas Madrid i još sedam pokrajina „zonama katastrofe“ nakon što je snežna oluja Filomena pre 10 dana nanela tim područjima veliku materijalnu štetu.

Madridski gradonačelnik Hose Luis Martines-Almeida je prošle nedelje rekao da šteta u glavnom gradu Španije iznosi skoro 1,4 milijarde evra i zatražio da ga centralna vlada proglasi zonom katastrofe, što je vlada i učinila.

To znači da bi Madrid trebalo da iz državnog budžeta dobije finansijsku pomoć za obnovu materijalne štete koja je najveća u parkovima, u kojima je dosta drveća polomljeno.

Tokom vikenda 8. i 9. januara sneg je padao 33 sata bez prestanka, a pored Madrida veoma je bila pogođena susedna Kastilja i Leon u centralnoj Španiji, a zone katastrofe obuhvataju i Kastilju la Manču, Navaru, Andaluziju, Asturiju, Aragon te la Riohu, prenosi Hina.

Gradonačelnik Madrida rekao je na lokalnoj televiziji da je od snega i leda očišćeno 92 odsto grada, a pozvao je i stanovnike da ne koriste automobile zbog čega je do srede besplatna vožnja gradskim autobusima.

Nakon što je oluja Filomena protutnjala centralnim i severoistočnim delom Španije, još uvek je zatvoreno 123 puta širom zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.