U trendu

Majk Flin tuzio kongresni Komitet zbog poziva na svedocenje

VAŠINGTON – Majkl Flin, dugogodišnji savetnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, tužio je kongresni komitet koji istražuje smrtonosni napad na američki Kapitol od 6. januara.

Flin je u tužbi, podnetoj federalnom sudu na Floridi, naveo da poziv na svedočenje koji je dobio od komiteta Predstavničkog doma u vezi sa istragom događaja od 6. januara, krši njegovo pravo na slobodu govora.

U tužbi se navodi da se general Flin suočava sa nepopravljivom i nezakonitom prinudom da iznosi informacije, i svedočenjem kojim se krši zakon i njegova ustavna prava, prenosi agencija Rojters.

Flin je optužen u sklopu istrage koju vodi bivši specijalni savetnik SAD Robert Miler o uticaju Rusije na predsedničke izbore u SAD 2016. godine na kojima je pobedio Tramp.

Flin, penzionisani general vojske, izjasnio se krivim da je lagao FBI o kontaktima koje je imao sa ruskim ambasadorom u SAD u januaru 2017. godine.

Flin je kasnije tražio da povuče svoju izjavu, tvrdeći da su ga tužioci prevarili u okviru sporazuma o priznanju krivice.

Tramp ga je kasnije pomilovao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.