U trendu

Makron dogovorio normandijski format sa Putinom i Zelenskim

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se dogovorio sa ruskim i ukrajinskim kolegama Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim da organizuju ministarski sastanak u normandijskom formatu.
„Dogovorili smo diskusiju na ministarskom nivou. To će omogućiti da se poboljša napredak koji bi mogao biti postignut na sastanku šefova država i vlada“, rekao je u ponedeljak Makron, prenosi Tas s.
Makron je naglasio da je, po njegovom mišljenju, normandijski format bio najkorisniji u pogledu rešavanja krize u Ukrajini.

„Uvek se pitam šta još možemo učiniti. I ne vidim ništa korisnije od normandijskog formata i napretka koji smo postigli poslednjih meseci u kontekstu rešavanja ukrajinske krize. Moramo biti posvećeni i uporni“, poručio je francuski predsednik.
Kako je rekao, skandal usled hitnog sletanja aviona Rajanera u Minsku neće imati uticaja na diskusije u normandijskom formatu.

„To nema nikakve veze sa Belorusijom“, naglasio je.
Razgovori u takozvanom normandijskom formatu o Ukrajini počeli su da se održavaju u junu 2014. godine. Tokom posebnih ceremonija povodom 70-godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put su razgovarali o načinima rešavanja sukoba u Donbasu.

Od tada su održani brojni telefonski razgovori i sastanci na vrhu, kao i kontakti između ministara spoljnih poslova.

Poslednji samit u normandijskom formatu održan je u Parizu u decembru 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.