U trendu

Makron i Putin oprecno o tenzijama na istoku Ukrajine

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Rusije Vladimir Putin nisu se složili u današnjem telefonskom razgovoru oko toga ko je odgovoran za tenzije u istočnoj Ukrajini, izjavio je savetnik francuskog predsednika.

Makron je okrivio proruske snage, a Putin Ukrajinu, rekao je francuski zvaničnik, preneo je Rojters.

On je dodao da su se njih dvojica dogovorili da sutra bude održan tripartitni sastanak predstavnika OEBS, Ukrajine i Rusije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin saglasili su se danas da se u narednim satima omogući održavanje sastanka radne grupe s ciljem postizanja primirja na liniji kontakta u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Putin i Makron su se snažno angažovali da preduzmu sve korisne akcije radi, kako navodi zvanični Pariz, „izbegavanja eskalacije, smanjenja rizika i očuvanja mira“.

Jelijsejska palata je saopštila da su se dvojica predsednika u današnjem telefonskom razgovoru, takođe, saglasili da se ponovo pokrenu aktivnosti „u normandijskom formatu“ na osnovu razmene mišljenja i ukrajinskih predloga poslednjih dana.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru sa francuskim liderom Emanuelom Makronom, rekao da su uzrok eskalacije situacije u Donbasu provokacije ukrajinskih snaga bezbednosti, saopštio je danas Kremlj.

Putin i Makron su ocenili da je potrebno intenzivirati potragu za diplomatskim rešenjima, preneo je TAS S.

Kremlj u saopštenju dodaje da su temeljno razmenjena mišljenja o situaciji oko Ukrajine, kao i o dugoročnim pravnim garancijama za bezbednost Ruske Federacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar