U trendu

Makron kritikovan zbog izjave da Evropa ne bi trebalo da bude vazal SAD

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron oštro je kritikovan sa obe strane Atlantika nakon što je izjavio da Evropa ne bi trebalo da postane „vazal“ i da mora da izbegne da bude uvučena u bilo kakav sukob između SAD i Kine u vezi sa Tajvanom, navodi Gardijan.

Francuski predsednik je to izneo u intervjuu nakon trodnevne zvanične posete Kini.

Makron je za „Eho“ i „Politiko“, rekao da bi Evropa trebalo da bude treća sila u svetskom poretku, posle SAD i Kine.

On je takođe ocenio da bi mešanje u krizu u vezi sa Tajvanom bila „zamka za Evropu“ koja bi bila „uvučena u krize“ koje nisu njene, što bi je „sprečilo u izgradnji strateške autonomije“.

Cilj razgovora u Kini bio je da se „konsoliduju zajednički pristupi“ u vezi sa ratom u Ukrajini, rekao je Makron.
Politiko je objavio da je Jelisejska palata proverila Makronove citate pre objavljivanja kao uslov za odobravanje intervjua i insistirala na uklanjanju delova u kojima je Makron govorio „još iskrenije“ o Tajvanu i strateškoj autonomiji Evrope.

Američki republikanski senator Marko Rubio rekao je za Politiko da, ukoliko Makron govori u ime cele Evrope, onda bi SAD trebalo da razmotre fokusiranje svoje spoljne politike na obuzdavanje Kine i da ostave Evropu da vodi rat u Ukrajini, objavio je Gardijan.
„Volstrit džurnal“ naveo je u uvodniku da bi „beskorisni komentari“ francuskog predsednika mogli da potkopaju američko i japansko odvraćanje od Kine u zapadnom Pacifiku, istovremeno ohrabrujući američke političare koji žele da smanje američke obaveze u Evropi.
Jedan poslanik Evropskog parlamenta (EP) naglasio je da francuski lider nije govorio u ime EU, već u ime Francuske.

Taj poslanik je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu dovela u pitanje sposobnost Evrope da postane treća sila u globalnom poretku, kao što Makron predlaže.
Nemački poslanik desnog centra, koji je član i bivši predsednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, Norbert Retgen, izjavio je da se Makron sa svojom idejom suvereniteta Evrope, koju definiše u razgraničenju, a ne u partnerstvu sa SAD, sve više izoluje u Evropi.
Poslanik Evropskog parlamenta Rajnhard Butikefer opisao je Makronovu posetu Kini kao „potpunu katastrofu“.
Nemački poslanik Zelenih, koga je Peking sankcionisao zbog njegovog stava o ljudskim pravima u Sinđangu, takođe je rekao da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima bolju alternativu za Evropu od Makrona.
Fon der Lajen je nedavno rekla da EU treba da preispita svoje odnose sa kineskom vladom koja je, kako je navela, „pojačala politiku dezinformisanja i ekonomske i trgovinske prinude“.
Makron je dobio pohvale u Briselu jer je pozvao Fon der Lajen da mu se pridruži u poseti Pekingu, a realnost posete je samo istakla pokušaje Kine da sprovodi politiku „zavadi pa vladaj“, ocenio je Gardijan.

Britanski list je ocenio da je Makron u Kini dočekan na crvenom tepihu sa državnim banketom i vojnom paradom, dok je Fon der Lajen bila hladno dočekana i isključena sa tih ceremonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.