U trendu

Makron: Nacionalisti i strani interesi žele raspad EU

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je danas bivšeg Trampovog stratega Stiva Benona i ruske oligarhe za zaveru s evropskim nacionalistima kako bi urušili Evropsku uniju.

Makron je u intervjuu za francuske regionalne listove rekao i da Evropljani „ne treba da budu naivni“ kada je u pitanju mešanje iz inostranstva uoči nedeljnih izbora za Evropski parlament, prenosi AP.

Francuski predsednik smatra da „Rusi i neki drugi“ finansiraju ekstremne političke partije u Evropi, aki nije izbeo detalje.

Upitan da definiše najvećeg neprijatelja Evrope, Makron je rekao da je „neprijatelj Evrope onaj što ne veruje u njenu budućnost. Nacionalisti koji žele da je podele su glavni neprijatelji“.

Makron je istakao i da su ovi izbori najvažniji posle 1979. godine, jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

On kaže i da je primetio „gledanje kroz prste“ između nacionalista i nekih stranih interesa, čiji je cilj rasformiranje Evrope“, imenujući Stiva Benona, „bliskog američkim strukturama moći“.

Makron je posebno kritikovao Benona koji je prethodnih dana bio u Francuskoj i iznosio pohvale za kampanju liderke krajnje desnice Marin Le Pen, koja se distancirala od Benona u pokušaju da pridobije širi krug birača.

Intervju je poslednji Makronov pokušaj da obezbedi podršku za svoju stranku na izborima za EP, na kojima se očekuje dobar rezultat nacionalista zbog rastuće zabrinutosti oko migracija, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.