U trendu

Makron odbio da Putinu predoči dokaze o Dumi

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da ruskom kolegi Vladimiru Putinu pruži obaveštajne podatke koje dokazuju navodnu krivicu Damaska za incident u sirijskom gradu Dumi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Makron koji je „javno govorio o nepobitnom dokazu koji potkrepljuje da je režim sirijskog predsednika Bašara Asada upotrebio hemijsko oružje u sirijskoj Dumi“ u subotu je razgovarao telefonom s Putinom, rekao je Lavrov.

Tokom razgovora, ruski predsednik je pomenuo da te činjenice, prema francuskim liderima, postoje i zatražio da „budu podeljene“, naveo je Lavrov.

„Jer ako je to tačno, mi bismo bili prvi koji bi bili odlučni da sprečimo takvu ilegalnu aktivnost kao što je upotreba hemijskog oružja“, nastavio je Lavrov.

Lavrov je kazao da je Putin na to dobio sledeći odgovor: „To je tajna. Ne možemo da pružimo informaciju jer je tajna i štaviše, ta tajna nije naša“, prenela je agencija Tas s.

„Pa, to nije naša tajna, ali je ona ipak iskorišćena za pokretanje napada“, prokomentarisao je Lavrov.

Putin je ranije danas snažno osudio napad na Siriju, upozorivši da sadašnja eskalacija situacije oko Sirije ima razoran uticaj na celokupan sistem međunarodnih odnosa.

„Istorija će sve staviti na odgovarajuće mesto, a već je stavila posle teške odgovornosti Vašingtona za krvave kaznene mere protiv Jugoslavije, Iraka i Libije“, rekao je Putin, a saopštio Kremlj.

„Rusija snažno osuđuje napad na Siriju, gde ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u ratu protiv terorizma“, istakao je ruski predsednik.

Putin je zaključio da „SAD svojim akcijama sve više pogoršavaju humanitarnu katastrofu u Siriji, donose patnje civilima i zapravo povlađuju teroristima, koji sedam godina kinje sirijski narod i izazivaju novi izbeglički talas iz te zemlje i regiona kao celine“.

(Tanjug)

7 komentara
 1. KUM I

  Upravo to Ruski vojnici mogu biti pozvani i rasporedjeni u Srbiji .Svi ostali su ili bili ili su nas bombardovali . I kogod ih poziva u goste nece se lepo sprovesti ni on ni gosti ,mismo mali narod ali ratove gubimo samo u pregovorima jer smo se odrekli starijeg brata .Sad IH IMAMO DVA ,ajd cik da ameri bombarduju objekte gradjene iz KINESKOG KREDITA ,nema vise Amabasade ali Kinezi ne zaboravljaju .

 2. Cica

  Ja bih pljunula Putina. Ko je on da se njemu neko pravda?

  1. eu

   koje domaće vaspitanje????

  2. KUM I

   A on biti odvalio samarcinu jer on „ne okrece i drugi obraz“ NIKAD VISE! Cico imas pasos ajd kod prijatelja „PUTUJ IGUMANE NE BRINI ZA MANASTIR“!

  3. Vera

   Cici,onje car….najmoćniji čovek na svetu….

  4. Gz

   Eto ti tramp pa ga ljubi

 3. Rusofil

  U ponedeljak u 08.00 č na stolu Komande Nato u Briselu da bude stajao zahtev Srbije za prijem u članstvo. Dosta je bilo! Pa zar da rasporedimo ruske vojnike na aerodrome Bajnica i Niš, a Nato da se iživljava nad Šumadijom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike