U trendu

Makron ponovo razgovarao sa Putinom o prekidu vatre u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovo je danas imao telefonski razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, saopštila je Jelisejska palata i dodala da nije postignut dogovor o prekidu vatre u Ukrajini koji je zatražio Makron.

Makron je tokom osmog razgovora sa Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ostao uveren u neophodnost nastavka napora za postizanje prekida vatre, navodi se u saopštenju.

„Ne postoji drugi izlaz osim prekida vatre i pregovora dobre volje Rusije sa Ukrajinom. Predsednik (Makron) podržava Ukrajinu“, dodalo je francusko predsedništvo navodeći da je razgovor trajao oko sat vremena.

Kremlj je sa svoje strane saopštio da je razgovor održan na francusku incijativu i da je bio usredsredjen na „situaciju u Ukrajini, uključujući“ i pregovore ruske i ukrajinske strane „koji su u toku“.

Makron je danas u onlajn obraćanju pred Evropskim humanitarnim forumom u Briselu osudio rusku upotrebu eksplozivnog oružja u gusto naseljenim područjima u Ukrajini. Francuski predsednik je dodao da je sve neprihvatljivo u agresiji Rusije na Ukrajinu.

Jelisejska palata je navela da je Makron danas razgovarao i sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim sa kojim održava redovni kontakt od početka sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar