U trendu

Makron: Potrebno pojačati moći Evropske unije

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da su nacionalne podele tokom pandemije kovid-19 naglasile potrebu da se pojača snaga Evropske unije, pošto je otvorio konsultacije o budućnosti Evrope na događaju koji je skoro otkazan zbog unutrašnjih prepirki.

U govoru iz TV studija francuski predsednik je rekao da se nada da će konferencija Budućnost Evrope, kontinuirani niz događaja i onlajn istraživanja javnog mnjenja, ojačati donošenje odluka na nivou EU, preneo je britanski list „Gardijan“.

Makron je izbegao spominjanje promene ugovora kako bi nadležnosti prebacio na institucije EU sa nacionalnih vlada, čemu se žestoko usprotivio veliki broj vlada država članica koje bi mogle biti primorane da kao odgovor pokrenu referendume.

Umesto toga, opširno je govorio o poteškoćama tokom pandemije koje su nastale u koordinaciji napora usled nedostatka centralnih ovlašćenja u zdravstvu i problema u donošenju odluka koji je „ugušen našim procedurama“.

Bili smo podeljeni neko vreme kada je reč o kupovini maski ili zatvaranja granica, čak i oko fonda za oporavak, rekao je Makron.

Te slabosti objašnjavaju poteškoće u koordinaciji, istakao je Makron i dodao da se stoga moraju naučiti lekcije s obzirom na najveći šok pandemije i pojačaju zajednički kapaciteti, jer se na evropskom nivou iznosi odgovarajući odgovor.

„Naša evropska demokratija predstavlja kompromis u postizanju ravnoteže i to je nešto što moramo zaštititi poput blaga, jer izbegava bilo kakvu hegemoniju. Slabost je i kada smo zadavljeni u sopstvenim procedurama… Moramo pronaći efikasan put napred sa ambicijom da prebrodimo krize i izbegnemo nedonošenje odluka“, naglasio je predsednik Francuske.

Makron je rekao da je Konferencija o budućnosti Evrope, prvi put predložena pre tri godine, prilika da se odluči šta bi EU želela za 10 do 15 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.