Makron razmatra „oštre mere“ i zabranu okupljanja na Jeliseljskim poljima

Predsednik Francuske Emanuel Makron razmatra zabranu bilo kakvih demonstracija na Jelisejskim poljima, nakon što su izgrednici iz redova „Žutih prsluka“ proteklog vikenda uništavali ovu poznatu parisku aveniju, javio je Rojters pozivajući se na zvaničnika Makronovog kabineta.

Podseća se da su učesnici protesta spalili poznati restoran i nekoliko novinskih kioska, radnju sa luksuznom robom i vozila.

Navodi se da je Makron, zbog subotnjih nereda koji su podsetili na nasilne sukobe na Jelisejskim poljima između demonstranata i policije u decembru prošle godine, danas sazvao sastanak sa ministrima unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Makron je ranije obećao da će preduzeti „oštre mere“ što je pre moguće kako bi se sprečilo ponavljanje nereda naredne subote.

AP prenosi da je državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nune, koji se danas zajedno sa ministrom policije Kristofom Kataneom sastaje sa Makronom, priznao da policija nije uspela da obuzda nasilne demonstracije u Parizu tokom protesta „Žutih prsluka“ i kazao da vlada nastoji da izbegne ponavljanje ovog scenarija.

Navodi se da je Nune za „RTL radio“ rekao da se policija spremila za porast nasilja, ali da je tokom demonstracija u subotu bila „manje reaktivna“ nego na prethodnim.

Nune je naveo da su policajci bili primetno oprezniji u upotrebi gumenih metaka zbog brojnih povreda koje su ranije izazvali.

Protest pokreta „Žuti prsluci“ koji je održan 18. subote zaredom, obeležen je nasiljem i neredima u Parizu, posebno u aveniji Jelijsejskih polja gde su neke radnje i restorani zapaljeni, razbijeni izlozi i opljačkana roba. U toj poznatoj aveniji koja se nalazi u otmenoj četvrti glavnog grada, nalaze se radnje sa luksuznom robom.

(Tanjug/Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.