U trendu

Makron, Šolc i Duda: Rusija da doprinese deeskalaciji

BERLIN – Lideri Francuske, Nemačke i Poljske izrazili su zajedničku podršku ukrajinskom suverenitetu, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i poljski predsednik Andžej Duda takođe su izrazili zajedničku podršku primeni sporazuma o prekidu vatre iz Minska, saopštilo je kasno sinoć francusko predsedništvo, a prenosi agencija Rojters.

Lideri su prisustvovali samitu u Berlinu u organizaciji grupe „Vajmarski trougao“, koja je formirana nakon završetka Hladnog rata kako bi se pomoglo u suočavanju sa izazovima sa kojima se Evropa sada suočava.

Sastanak je dodatno ilustrovao evropsku tendenciju ka “posvećenom pristupu” prema Rusiji, saopštilo je francusko predsedništvo.

“Zvanični Berlin, Pariz i Varšava pozivaju Moskvu da otpočne suštinski dijalog o pitanjima evropske bezbednosti i da pomogne u smirivanju situacije u Ukrajiniji”, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera tri zemlje objavljenom nakon održanog sastanka u Berlinu, a prenosi ruska agencija TAS S.

U saopštenju se dodaje da su šefovi država i vlada „Vajmarskog trougla“ (Nemačka, Francuska i Poljska) istakli svoju posvećenost zajedničkim naporima za jačanje evropske i transatlantske bezbednosne arhitekture.

Trojica lidera “pozivaju Rusiju da doprinese deeskalaciji na ukrajinskoj granici i da započne suštinski dijalog o bezbednosti na
evropskom kontinentu”, navodi se u dokumentu.

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i poljski predsednik Andžej Duda su izrazili “spremnost da konstruktivno učestvuju u detaljnim i rezultatski orijentisanim pregovorima o bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa”.

Lideri su istakli da bi “svaka nova ruska vojna agresija protiv Ukrajine mogla imati ozbiljne posledice i visoku cenu”, ali su i jedinstveni u mišljenju da NATO treba da “stalno preispituje svoju strategiju odbrane i odvraćanja” u skladu sa trenutnom situacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar