U trendu

Makron ubedljivom većinom izabran za predsednika Francuske

Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron odneo je danas ubedljivu pobedu nad svojom protivnicom, liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, pokazuju prve procene medija.

Makron je osvojio između 65,5 odsto i 66,1 odsto glasova u drugom, odlučujućem krugu glasanja, dok je Le Penova dobila između 33,9 odsto i 34,5 odsto glasova, navodi AFP.

Makronove pristalice počele su da se okupljaju u dvorištu Luvra u Parizu gde planiraju da proslave njegovu pobedu, javljaju francuski mediji.

Makronove pristalice pristižu u dvorište Luvra

Pristalice proevropskog francuskog predsedničkog kandidata Emanuela Makrona, koji je prema prvim medijskim procenama odneo ubedljivu pobedu u današnjem drugom krugu izbora nad protivnicom Marin Le Pen, pristižu večeras u dvorište muzeja Luvr u Parizu gde planiraju da proslave njegovu izbornu pobedu.

Dvorište Luvra je ranije danas evakuisano je iz bezbednosnih razloga, a to je danas saopštila pres služba koja se bavi Makronovom predsedničkom kampanjom, preneo je AP.

Portparolka kampanje Polin Kalmes izjavila je da je šetalište ispred Luvra, u centru Pariza, evakuisano iz predostrožnosti.

Agencije prenose da je pronađena sumnjiva torba zbog čega je oko 300 novinara zamoljeno da odu.

Makron je ovu lokaciju odabrao za mesto proslave izborne pobede, navodi agencija.

Agencija podseća da je Luvr već pod visokim merama bezbednosti, nakon što su ekstremisti napali vojnike u blizini muzeja, ranije u toku izborne kampanje.

(Tanjug)