U trendu

Makron: Vodim nezahvalan dijalog s Putinom, odbija predlog za humanitarnu akciju u Marijupolju

Francuski predsednik Emanuel Makron ukazao je na „nezahvalan“ dijalog koji vodi sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i na njegov „cinizam“, navodeći da je „eksplicitno odbijen“ predlog za humanitarnu operaciju u Marijupolju.

„Uloga u dijalogu sa ruskim predsednikom je nezahvalna, provodim sate u razgovorima. Cinizam je prisutan pri svakom razgovoru, nikad to nije nešto prijatno… ali to je moja dužnost“, rekao je Makrom sinoć za francuski list Parizjen (Le Parisien).

On je dodao da ne očekuje neko rešenje za rusko-ukrajinski konflikt pre sredine maja ističući da bi dijalog bio koristan radi pripreme „sutrašnjeg mira“.

Makron je rekao da je ruska strana odbila predložene humanitarne koridore za Marijupolj i da moskovske vlasti „biraju ljude“ koje odatle kasnije odvedu u Rusiju.

„Kada Francuska predloži humanitarnu operaciju u Marijupolju i dobije eksplicitno odbijanje ruskog predsednika, bar su stvari tu jasne“, rekao je Makron.

On je rekao da je Francuska predložila koridor sa Medjunarodnim Crvenim krstom, da je Rusija odbila, što je, kako je dodao, diplomatski izoluje.

Makron je ovo rekao juče, u vreme kada je Moskva nazvala „apsurdnim“ izjave porptarola francuske vlade Gabrijela Atala o „navodnom nedostatku ruskog odobrenja za evakuaciju civila iz Marijupolja“.

„Ruska strana je spremna da sprovede humanitarne koridore u bilo kom pravcu što je pre moguće i da osigura bezbednu evakuaciju civila“, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruska vojska i njeni separatistički saveznici drže nedeljama pod opsadom Marijupolj gde nailaze na jak ukrajinski otpor. Humanitarna situacija u tom gradu je katastrofalna prema navodima obe strane i grad je u velikoj meri razoren.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)