U trendu

Malo šta će se promeniti na granici BiH i Hrvatske

SARAJEVO – Iako je Hrvatska od danas u šengen zoni, za građane Bosne i Hercegovine malo šta će se promeniti kažu nadležni.

U Gradišci na graničnom prelazu manje je gužve nego obično, ali primetni automobili sa oznakama Švajcarske, Austrije, Slovenije, Nemačke, jer se dijaspora nakon praznika vraća kući, a neki će sačekati sledeći vikend da pravoslavni Božić provedu u zemlji rođenja.

“Kada govorimo o šengenskom prostoru gde putuju državljani BiH, to je svakodnevnica (Slovenija, Mađarska i druge zemlje), sama činjenica da sada ispunjavaju uslove ulaska u navedene zemlje ukazuje na to da će pod istim uslovima moći da putuju i u Hrvatsku, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmena režima i uslova ulaska u zemlje šengena“, rekli su u Graničnoj pliciji BiH, prenela je sarajevska N1 tv.

Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nastaviće se, kao i do sada u Hrvatskoj primenjivati važeće odredbe Zakona o šengenskim granicama, dok će se informacijski sistem Evropske unije (npr. EES i ETIAS) početi primenjivati od dana kada Evropska komisija donese odluku o tome.

Isto tako, na zajedničkim lokacijama graničnih prelaza, ulaskom Hrvatske u šengenski prostor neće biti promena u vezi načina obavljanja granične kontrole, kažu u Graničnoj policiji BiH.

Iz Grada Gradiška kažu da se ne plaše šengenskih pravila jer su već nekoliko godina na snazi pooštrene kontrole. Ipak, ističu da je međugranične saradnja dobra i da je šansa u međudržavnoj trgovini, privrednoj aktivnosti, ali i razmjeni podataka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar