U trendu

Mangot: Van der Belen bio Putinov „korisni idiot“

BEČ – Kremlj nema „svog“ kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Austriji, ocenio je austrijski ekspert za Rusiju Gerhard Mangot.

Nijedan od kandidata nije Putinov kandidat, jer ruska strana polazi od toga da će trenutni predsednik Aleksander van der Belen biti reizabran, u najgorem slučaju u drugom krugu, naglasio je Mangot u izjavi agenciji APA.

On je rekao i da je Van der Belen do 2019. bio „delimično korisni idiot Vladimira Putina“.

„Van der Belen je prilikom posete Putina Austriji u junu 2018. rekao da ne postoji razlog za krizu poverenja EU i Rusije. Imajući u vidu već sprovedenu aneksiju Krima i rata u Donbasu to je bila skandalozna izjava. Bilo je više nego pravih razloga za krizu poverenja. To što je ponovio isto u maju 2019. prilikom posete Sočiju jer bio vrhunac“, ukazuje Mangot.

Kako kaže, posle početka rata u Ukrajini Van der Belen je promenio svoj stav, jer nije mogao drugačije, pa je govorio o grešci koju je napravio.

Što se izbora u Austriji tiče Mangot tvrdi da Kremlj očekuje pobedu Van der Belena u prvom krugu, i da ne smatra da kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Rozenkranc ima šansu na pobedu na predsedničkim izborima.

Isto tako, dodaje, Kremlj ne očekuje ni da će FPO u dogledno vreme ponovo ući u vladu Austrije, pa odnosi sa tom strankom nisu trenutno važni.

Mangot ističe da su, u vezi sa ratom u Ukrajini, najvažniji izbori u Evropi u narednom periodu izbori u Italiji.

„Pod novom desničarskom vladom bi italijanski stav o sankcijama bio radikalno drugačiji. Do sada je Italija, uz Francusku i Nemačku bila među državama EU koje su želele da deluju umereno prema ukrajinskom rukovodstvu, a pod desničarskom vladom bi taj italijanski stav bio još snažniji“, objasnio je on.

Oštro je kritikovao zapadne političare koji i dalje podržavaju Rusiju, ukazujući da su za tu podršku ključni finansijski interesi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar