Manila: Meta eksplozija bio šiitski muslimanski imam

Filipinska policija veruje da je muslimanski šiitski imam najverovatnije bio meta eksplozija u kojim su poginule dve osobe u Manili, izjavio je danas zvaničnik koji je odbacio tvrdnju da je Islamska država preuzela odgovornost za napad.

Još šest drugih osoba je povređeno u subotu kada su se dogodile dve eksplozije u napadu na kancelariju imama Nasera Abinala u naselju Kviapo, prenosi AFP.

Šef policije u filipinskoj prestonici Manili, Oskar Albajalde, rekao je da je bombaški napad naverovatnije bio isplaniran protiv Abidala koji je takođe radio u poreskoj upravi u Manili.

Abidal za vreme napada nije bio u kancelariji.

„On je priznao da je u prošlosti bilo pretnji po njegov život“, kada ga je policija ispitivala, rekao je Albajalde.

Bomba je bila u paketu koji je nosio unajmljeni dostavljač koji je paket predao Abidalovom pomoćnjiku pre nego što je eksplodirao, usmrtivši obojicu.

Dok je policija istraživala mesto eksplozije u subotu uveče, još jedna eksplozija je izbila u toj zoni, moguće druga bomba koja je predhodno postavljena, rekao je Albajalde.

„Ovo nema veže sa terorizmom. Nema indikacija da je ovo učinila teroristička grupa, lokalna ili strana“, rekao je on.

Ekstremistička grupa Islamska država je potvrdila da je izvela eksploziju.

„Pet šiita je ubijeno i još šestoro je ranjeno u eksploziji bombe koju su aktivirali borci IS u centru Manile“, navodi se u saopštenju agencije IS Amak.

Albajad je naveo da je ovo samo bila prikladna prilika da IS preuzme „zasluge“ za svaku takvu nesreću.

IS je izvodila napade u drugim državama na lokacijama i događajima gde su se nalazili šiiti, međutim Albajad je rekao da je napad, izgleda, bio protiv Abinala i dodao da je možda izvršen iz razloga lične prirode, zbog njegovog posla ili religije, navodi agencija.

Tenzija i dalje vlada nakon napada, a policija je ponovo izolovala područje nakon što je primećena sumnjiva torba.

Korišćenjem robota za uklanjanje bombi, kasnije je utvrđeno da je u pitanju bila lažna uzbuna.

Portparol filipinskog predsednika Rodriga Dutertea Ernesto Abela, pozvao je javnost da ostane u pripravnosti, ali da izbegava širenje „nepotvrđenih“ informacija koje mogu da izazovu paniku.

Filipini su država koju preežno čini katoličko stanovništvo, ali postoji i značajan broj pripadnika muslimanske manjine od koje neki žive u provinciji Kvijapo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.