U trendu

Maori antivakserima: Ne koristite našu haku

VELINGTON – Pleme Maora na Novom Zelandu, koje tvrdi da je tradicionalni ratni ples „haka“ njihovo nasleđe, poručilo je danas demonstrantima protiv vakcina da prestanu da koriste taj tradicionalni nastup za promovisanje svoje poruke.

Antivakseri izvodili su haku na svojim mitinzima tokom proteklih nekoliko nedelja, buneći se protiv vakcine i ograničenja u vezi sa pandemijom, prenosi agencija AP.
“Ne podržavamo njihov stav i ne želimo da se naše nasleđe povezuje sa njihovim porukama”, navodi se u saopštenju plemena Ngati Toa.

“Naša poruka demonstrantima koji žele da koriste haku Ka Mate je da koriste drugačiju haku. Ne podržavamo upotrebu Ka Mate u ovu svrhu”, dodaje se u saopštenju.

Iako postoje mnogi oblici hake različitih plemena za različite namene i prilike, “Ka Mate” je najšire poznata haka jer se decenijama izvodi na međunarodnim ragbi utakmicama.

Uključuje zastrašujući prikaz ritmičnog udaranja nogama, kao i pevanje, prevrtanje očima i plaženje jezika.

Novi Zeland, koji je među zemljama sa najnižom stopom kovida-19 u svetu, ove godine se borio sa visoko zaraznim delta sojem, što je primoralo premijerku DŽasindu Ardern da kao cilj postavi vakcinaciju od 90 odsto stanovništva, nakon čega će doći do ukidanja lokdauna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar