U trendu

Marin Le Pen za uvodjenje termina nacionalni prioritet u Ustav Francuske

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) predložila je danas da se termin „nacionalni prioritet“ uključi u Ustav, da se ukine pravo tla kojim se strancima omogućava dobijanje francuskog državljanstva i da samo Francuzi dobijaju porodične dodatke.

Le Penova, koja je najavila kandidaturu za predsedničke izbore na proleće 2022. godine, mogla bi, prema anketama javnog mnjenja, da udje u drugi krug izbora.

„Da li će Francuska ostati Francuska ili će je odneti nekontrolisana bujica ogromnih migracionih tokova koji će ugroziti našu kulturu, naše vrednosti i naš način života“, uputila je kandidatkinja ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje.

Marin Le Pen, koja je na prošlim predsedničkim izborima 2017. godine izgubila od sadašnjeg predsednika, centriste Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), predložila je zakon o „kontroli imigracije“ o kojem bi se odlučivalo na referendumu.

Liderka ekstremne desnice je rekla novinarima da ima tri cilja – kontrolu imigracije, zaštitu francuskog državljanstva i supremaciju Ustava Francuske o medjunarodnom pravu, tako da bi Ustav trebalo da bude iznad Evropske konvencije o ljudskim pravima ili Evropskog suda pravde.

Prema njenim rečima, odredjene beneficije, kao što su porodični dodaci, trebalo bi da dobijaju samo Francuzi.

Le Penova smatra da bi iz Francuske trebalo da budu proterani svi „stranci delinkventi“, dok bi pravo stranaca na dobijanje francuskog državljanstva trebalo da bude omogućeno samo pod strogim uslovima provere podataka i uz zahtev za njihovu asimilaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.