U trendu

Mario Dragi danas prvi put s evropskim premijerima

RIM – Danas posle podene zakazana je video konferencija premijera 27 zemalja članica Evropske Unije, a za Marija Dragija biće to prvi nastup na evropskoj sceni od kako je izabran za italijanskog premijera, piše list “Hafingtion post”.

Na dnevnom redu evropskih premijera su važne teme, piše list, a o nekima od njih evropski čelnici nemaju jedinstveno mišljenje poput kontrole granica ili medicinske potvrde o vakcinisanju za putovanje.

Na sastanku će se razgovarati o mogućnostima da se ubrza vakcinacija i o odnosu sa velikim farmaceutskim proizvođačima.

Lideri zemlja Eu imaju za sada oprezan stav, dok Evropski parlament zahteva odlučiniji odnos prema proizvođačima vakcine koji su do sada jednostrano kršili dogovore i smanjivali dogovorene isporuke.

Oko stotinu članova evropskog parlamenta potpisalo je peticiju kojom se traži od farmaceutskih giganata da podele licence za proizvodnju vakcina kako bi lek bio dostupan svim zemljama uključujući i najsiromašnije,

Italijanska članica EP Patricija Toja je izjavila da ukoliko farmaceutske kuće odbiju da to odbrovoljno urade postoje mehanižmi kojima bi se prekinula veza između vlasništva patenta i ekskluzivne licence za njegovu proizvodnju.

Takavu mogućnost u nedostatku dogovora predviđa i Svetska organizacija za trgovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar