U trendu

Marković i dalje vrši pritisak na Crkvu da odustane

PODGORICA – Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković nastavlja da pritiska Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru, ali ne i na svoje partijske kolege i pripadnike Patrijtskog komitskog saveza da odustanu od neprijavljenog protestnog skupa protiv tog crkvenog čina.

„Još ima vremena da se uradi nešto radi mira i stabilnosti, a verujem i radi spokoja samih duhovnika: odustati od Cetinja i otići tamo gde nema rizika“, rekao je Marković, prenela je podgorička Pobjeda.

On kaže da je gajio očekivanja da će i Crkva delovati u duhu sabiranja, kao zajedničke potrebe svih, ali su, ona, tvrdi, nažalost izostala.

Marković žali što Veće za nacionalnu bezbednost, odnosno, kako navodi, najodgovorniji donosioci političkih odluka u Vladi Crne Gore, nisu uvažili bezbednosne procene koje „ukazuju na realnu opasnost događaja na Cetinju“.

„Paralelno, neuvažavanje poruka poslatih od strane EU, i mnogih drugih kredibilnih činilaca, o neophodnom političkom dijalogu za stolom, za kojim bismo bili svi zajedno, direktan je podsticaj daljem zaoštravanju i komplikovanju prilika sa nesagledivim posledicama“, ocenio je bivši premijer.

Iz Mitropolije crnogorsko primerske ranije je više puta poručeno da su učinili sve da ovaj svečani čin ustolličenja mitropolita Joanikija svedu na najmanju moguću meru.

Ustoličenje će biti obavljeno bez prisustva vernog naroda i političara, samo uz prisustvo sveštenstva i gostiju iz drugih pravoslavnih crkava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.