U trendu

Marlou: Potez Vajbera će izazvati jezu u kancelarijama Fejsbuka

VAŠINGTON – Potez kompanije Vajber, koja ima oko milijardu korisnika, da prekine saradnju sa Fejsbukom izazvaće jezu u korporativnim kancelarijama Fejsbuka, a ako se još malo više pažnje privuče, to će verovatno voditi u stvarne promene, rekao je danas u izjavi za Tanjug Vil Marlou, izvršni direktor istomemene kompanije za digitalni marketing.

“ Fejsbuk želi da se prikazuje da nije medijska kompanija , da su samo tehnološka kompanija, I ne žele da se bave lažnim vestima, govorom mržnje, političkim manipulacijama koje postavljaju korisnici koji se tu reklamiraju”, kaže on I dodaje da tržište kaže da se sa takvim stavom ne slaže.

Trenutni problem tiče se Donalda Trampa I Fejsbukov navodni dogovor sa njegovom kampanjom, kaže on I dodaje da je problem u stvari nastajao već dugo vremena.

“ U stvari je problem što je Tviter promenio svoj stav, ranije su sve velike platforme su bile na istoj strani, da su samo tehnološke kompanije, ali su sada pozicije Tvitera I Fejsbuka, opozitne”, kaže Marlou.

Dodaje da je Tviter nekoliko puta već preuzeo inicijativu u sklanjanu Trampovih tvitova , a Fejsbuk to izbegava da uradi pa su komercijalni pritisci na njega počeli da se nagomilavaju

“ Imam simpatije prema Fejsbuku zato što su počeli sa idealističkom misijom da stvore transparentniji I otvoreniji svet, ali ta vizija nije sprovedena u praksi I sada je u sudaru sa nasilnom stvarnošću”, ocenio je on.

Do odluke Vajbera došlo je zbog toga što mnogi od milijarde njegovih korisnika smatraju da Fejsbuk treba da promeni svoju poziciju.

“ Za Fejsbuk ovde nemamo puno simpatija, jer oni I dalje insistiraju da su tehnološka kompanija zato što su deonice tehnoloških kompanija vrlo vredne, pa je njihovo iskušenje očigledno”, rekao je on.

Dodao je da u Fejsbuku smatraju skupim da budu policajci sadržaja, jer za to kratkoročno nema nagrade, ali će na takve promene biti prinuđeni ma koliko se otimali.

“ Fejsbuk je svoje propuste ranije morao da više puta prizna, da su dali netačne brojeve, videli smo da su imali problem sa intefejsom jer ne daju svojim partnerima I reklamnim agencijama vrstu kontrole koje su tražili, ni nivoe pistupa koji su im neophodni da bi vodili kampanje, vidimo probleme u pitanjima bezbednosti brenda, jer nisu reagoval ida bi zaštitili oglašivače od određene vrste izlaganja na reklamnom kanalu”, rekao je on.

Marlou kaže da je Fejsbuk ima problema I sa zaštitom podataja korisnika kao kod prodora Kembridž analitike, a sada najviše privlače pažnju pitanja govora mržnje I političkog uticaja.

“ Problem je kada imate ma koju kompaniju koja zarađuje toliko kao Fejsbuk, takva kompanija će praviti jak otpor promenama bilo koje vrste”, zaključuje on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.