U trendu

Maroko: Kralj Mohamed imenovao novu vladu

RABAT – Marokanski kralj Mohamed imenovao je danas novu vladu nakon prošlomesečnih izbora, zadržavši ministre spoljnih i unutrašnjih poslova, ali imenovavši Nadiju Fetah Alaui za ministarku finansija, javila je marokanska držvna novinska agencija.

U monarhiji u kojoj kralj ima konačnu reč o svim važnim odlukama, glavni zadatak nove vlade biće sprovođenje razvojnog modela koji je palata naručila s ciljem smanjenja nejednakosti, smanjenja siromaštva i podsticanja rasta, preneo je Rojters.

Aziz Ahanuč, imenovan za premijera nakon što je njegova stranka lRNI dobila najviše glasova na izborima, napravio je koaliciju sa liberalima PAM i konzervativnom strankom Istiklal.

Tri stranke imaju opuštenu većinu u parlamentu, sa ukupno 270 poslaničkih mesta u poređenju sa 198 potrebnih za usvajanje zakona. Nova ministarka finansija Alaui, koja je u prethodnoj vladi bila ministarka turizma, biće jedna od sedam žena u kabinetu, uključujući i bivšu gradonačelnicu Marakeša, Fatimu Ezahru El Mansuri.

Lider partije PAM Abdelatif Uahbi imenovan je za ministra pravde, a lider Istiklala Nizar Baraka preuzeo je Ministarstvo opreme i vode.

Umerena islamistička stranka PJD, koja je imala najviše glasova tokom prethodna dva izbora i čiji su lideri bili premijeri od 2011. godine, doživela je težak poraz i saopštila da će se pridružiti opoziciji zajedno sa levičarskim strankama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.