U trendu

Maroko: U jurišu na Melilju nastradalo 18 migranata

RABAT – Vlasti u Maroku saopštile su danas da je 18 migranata poginulo, a više desetina je povređeno, u nasilnom dvočasovnom okršaju sa graničnim službenicima, kada je njih oko 2.000 pohrlilo ka visokoj ogradi koja obezbeđuje špansku severnoafričku enklavu Melilju.

Na desetine migranata i graničara su povređene, dok je više od 100 migranata uspelo da pređe iz Maroka u Melilju, rekli su španski i marokanski zvaničnici, preneo je Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka saopštilo je da je u incidentu koji je počeo u petak u 6:40 časova, 76 migranata povređeno, od kojih 13 teško, kao i 140 pripadnika marokanskih snaga bezbednosti ,od kojih petorica teško u pokusaju da zaustave prodor migranata.

Španske vlasti su saopštile da je u prekograničnom upadu povređeno 57 migranata i 49 španskih policajaca.

Oko 8:40 časova više od 500 migranata počelo je da ulazi u Melilju, skačući preko krova graničnog prelaza nakon što su presekli ogradu, navodi se u saopštenju tamošnjeg predstavničkog tela španske vlade.

Većina je bila prisiljena da se vrati, ali je oko 130 muškaraca uspelo da stigne do enklave i „obrađeni“ su u njenom prihvatnom centru za imigrante, dodaje se u saopštenju.

Španski premijer Pedro Sančez odao je počast policajcima sa obe strane granice zbog borbe protiv dobro organizovanog, nasilnog napada za koji je sugerisao da su ga organizovale kriminalne grupe za trgovinu ljudima.

Afrički migranti već godinama pokušavaju da dođu do Evrope, tako što prelaze šest metara visoku ogradu oko Seute i Melilje, španskih enklava na severnoj obali Maroka, a oni koji uspeju da pređu ogradu smeštaju se u privremeni centar za migrante.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar