U trendu

Maronitskog patrijarh: Liban treba da bude neutralan

BEJRUT – Nekoliko stotina Libanaca okupilo se danas u sedištu maronitske katoličke crkve kako bi podržali pozive njenog patrijarha Behara Butrosa al Raija da zemlja bude neutralna u regionalnim sukobima, što bi, kako on tvrdi, moglo da je izvede iz političke i ekonomske krize.

Maronitski patrijarh je više puta pozvao političke rivale da se dogovore o novoj administraciji budući da zemlja od eksplozije 4. avgusta prošle godine nema vladu, a nedavno je zatražio međunarodnu konferenciju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija kao pomoć da se pokrenu sa mrtve tačke, navodi Rojters.

„Došli ste iz celog Libana … da podržite dve stvari: neutralnost i međunarodnu konferenciju za Liban pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Jednom rečju došli ste ovde da biste spasili Liban“, rekao je Al Rai, najstariji hrišćanski sveštenik u Libanu, okupljenima u sedištu crkve u Bkirkiju.

On se nije posebno osvrnuo na organizaciju Hezbolah koju podržava Iran, ali je nekoliko ljudi iz gomile uzvikivalo „Iran, odlazi“.

Katolički maroniti danas predstavljaju jednu od glavnih verskih grupa u Libanu, gde je ranije postojala verska podela funkcija po kojoj je predsednik zemlje uvek bio maronit.

Militantni Hezbolah podržao je Iran u borbi za moć sa arapskim državama Persijskog zaliva koje predvode suniti, navodi Rojters.

Protivnici grupe kažu da je savezništvo sa Teheranom navelo zalivske Arape, koji su nekada podržavali Liban, da se drže sa strane, zatvarajući tako važan izvor pomoći.

Mandatar Sad al-Hariri dobio je zadatak da formira vladu u oktobru, ali u tome još nije uspeo. Hariri je ranije ovog meseca rekao da nema izlaska iz krize bez podrške arapskih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.