U trendu

Mas: Balkan među zadacima nemačkog predsedavanja EU

BERLIN – Nemačka u julu iduće godine preuzima predsedavanje Evropskoj uniji, a ministar spoljnih poslova Hajko Mas najavljuje da će jedan od zadataka Berlina biti stabilizacija Zapadnog Balkana kroz približavanje EU.

„Veliki zadaci su pred nama: sprovođenje fer trgovinske politike, oblikovanje što bližih budućih veza s Velikom Britanijom, podrška našim istočnim i južnim susedima u reformama i stabilizacija Zapadnog Balkana kroz približavanje Evropskoj uniji“, naveo je Mas u autorskom tekstu za „Frankfurter rundšau“.

On je rekao da će se Nemačka zalagati za jaku i suverenu Evropu koja će u spoljnoj politici delovati odlučnije i više strateški.

U godini kada se održavaju predsednički izbori u SAD, EU, smatra Mas, mora više da se uloži u transatlantsko partnerstvo.

Najavio je i samit Kine i EU u septembru 2020. godine.

EU, po njegovom mišljenju, treba da deluje brže i efikasnije u upravljanju krizama u Siriji, Libiji i zoni Sahela u Africi.

Mas kaže i da Nemačka želi da tokom predsedavanja osnuje centar za civilno upravljanje krizama koji bi ojačao ulogu Evrope kao sile mira, kao i da učini napredak da se formira zajednički glavni štab za misije zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

„Evropa mora da preuzme više odgovornosti za svoju bezbednost. Tu želimo još tešnju saradnju u razvoju zajedničkih kapaciteta. Jaka Evropa kao deo jakog NATO-a – to je naš cilj“, rekao je Mas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.